ЕС наложи глоба от няколко милиарда долара на „Гугъл“
ЕС наложи глоба от няколко милиарда долара на „Гугъл“ / БГНЕС
ЕС наложи глоба от няколко милиарда долара на „Гугъл“

ЕС ще наложи глоба на американския интернет гигант „Гугъл“ от няколко милиарда евро за замразяване на конкуренцията срещу неговата мобилна операционна система Андроид, твърдят източници - решение, което рискува да създаде ново напрежение във Вашингтон.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че „Гугъл“ е злоупотребила с господстващото си положение на пазара, като е осъществила връзки с производители на телефони като „Самсунг“ и китайския „Хуауей“.

Дългоочакваното решение идва като опасения за трансатлантическа търговска война, дължаща се на решение на президента Доналд Тръмп да наложи тарифи върху европейския износ на стомана и алуминий.

„Гугъл“ може да отнесе глоба до 10% от годишните приходи на компанията-майка „Алфабет“, които достигнаха 110,9 милиарда долара през 2017 г.

Делото срещу Андроид е най-значимото от трите подобни на ЕС срещу гигантската търсачка, която вече беше ударена от рекордните 2,4 милиарда евро глоба.

В случая с Андроид Европейската комисия обвини „Гугъл“, че е изискала от производителите на мобилни телефони Самсунг и Хуауей да преинсталират в търсещите си приложения и браузърите Гугъл Хром и Гугъл Сърч като стандартно условие за лицензиране на някои Гугъл приложения. Двата браузъра са вече инсталирани на "значителното мнозинство" устройства, продавани в ЕС, коментира комисията.

Обвинението, повдигнато официално през април, твърди също, че „Гугъл“ не позволява на производителите да продават смартфони, които работят с конкурентни операционни системи, базирани на кода на Андроид.

„Гугъл“ също така е обещавала "финансови стимули" на производителите и операторите на мобилни мрежи, ако инсталират Гугъл Сърч на своите устройства, коментира комисията. /БГНЕС